Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
można ją łatwo i szybko przygotować i jest bardzo smaczna
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
Do dużej miski włożyć drożdże. Zasypać je 2 lyżkami stołowymi cukru i m ieszać aż powstanie jednolita masa. W rondlu roztopić 1/3 margaryny i zalać mlekiem. Trzymać na ogniu aż mleko będzie ciepłe (ok. 35 stopni). Podgrzane mleko wlewamy do miski z roztworem. Mieszamy. Wbijamy 2 całe jajka i 2 żóltka - białka będą potrzebne póniej. Znów mieszamy. Dodajemy mąki i urabiamy ciasto, tak aby miało półtwardą konsystencję. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45 min). W tym czasie urabiamy pozostałą margarynę z 5 łyżkami cukru i 5 łyżkami mąki. Urabiamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. pozostały cukier mieszamy z kakaem. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. każdą z nich wyrabiamy z mąką , aby śię nie kleiło i rozwałkowywujemy na szerokość blachy. Na wierzchu smarujemy kakaem na grubość ok. 0.3 cm i posypujemy ztartymi jabłkami. Zawijamy. Tak samo robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze. wierzch smarujemy pozostawionym bialkiem i ścieramy na to zamarznięte ciasto. wstawiamy do nagrzanego ppiekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 50 minut. smacznego!!