Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka brukselkowa w cieście"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Polecam.
Odsłon: 614
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Polecam.
Odsłon: 614
Składniki
Przesiej 20 dag mąki na stolnicę. Pośrodku zrób dołek i wybij do niego jajka. Dodaj miękkie masło, szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, odłóż do lodówki na około 40 min.
Oczyść brukselkę. Włóż ją do osolonej wrzącej wody i gotuj 8-10 minut. Odcedź. Gotowaną wędzonkę pokrój w kostkę.
Z reszty masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Mieszając, wlej mleko. Sos dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, gotuj ok. 5 minut. Do sosu wrzuć wędzonkę, brukselkę i połowę startego sera.
Ciasto rozwałkuj, wylep spód i boki formy. Włóż farsz. Zapiekaj 40 min w 180 st. 10 min przed końcem pieczenia posyp resztą sera.
czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety