Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zakręcony sernik na zimno"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 73
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 73
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 13-15 min w temp. 180°C.
Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń, formując roladę. Wystudź. Następnie rozwiń, usuń ściereczkę i posmaruj dżemem. Pokrój na 17-18 równych kawałków.
Porzeczki umyj, osusz, usuń ogonki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody, wystudź. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż jogurt, wsyp cukier wanilinowy oraz cukier puder, zmiksuj. Do żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszaj i przelej do miski z jogurtem. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę oraz 3 porzeczek, dokładnie wymieszaj.
Dno oraz boki tortownicy wyłóż kawałkami rolady. Wlej masę jogurtowo-śmietanową. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałymi porzeczkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie