Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zakręcone bułeczki z serem. Bułeczki wychodzą puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże, dodać resztę składników, całość wymieszać aż rozpuszczą się drożdże i odstawić do wyrośnięcia na ok 15-20minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier , mleko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto zagnieść aż utworzy się jednolita kula, następnie dodać przestudzone masło i dalej zagniatać przez ok 15 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale w razie konieczności ciasto można podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Twaróg, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz aromat przełożyć do miski, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na blat, oprószyć mąką z dwóch stron, rozpłaszczyć a następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Cały placek posmarować masą twarogową, następnie złożyć ciasto na dwa razy od dłuższej strony, tak żeby końce się stykały a najlepiej lekko nachodziły na siebie. Ciasto pokroić na paseczki ok 5-7cm szerokości. Każdy paseczek zwinąć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Każdą bułkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowane bułeczki piec przez ok 20-25 minut w 180C bez termoobiegu, góra-dół. Bułeczki z serem wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne! Polecam Smacznego!