Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada, delicje, kawa, galaretka - słodkie połączenie dla łasuchów.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu żółtego. Białka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą, lśniącą pianę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę. Całość posypujemy kawą. Następnie pieczemy biszkopt biały/jasny. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną, a także proszek do pieczenia. Wylewamy na ciasto żółte. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa: W garnku umieszczamy masło, wlewamy wodę, cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy kakao, zagotowujemy. Ściągamy z palnika i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na przemian z kakao. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Przełożenie: biszkopt - masa kakaowa - delicje - galaretka