Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienite pierniczki"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 262
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 262
Składniki
Do rondelka włóż masło lub margarynę, wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder, wsyp kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, wymieszaj.
Zrób dołek, wbij jajka i wlej przestudzony tłuszcz z miodem. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Ciasto podziel na 2-3 części. Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyłóż porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, włóż blachę z pierniczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko ubij mikserem i jak zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone pierniczki.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie