Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintny tort kawowy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Składniki
Miksuję maślankę, olej, jajko i cukier wanilinowy. Dodaję mąkę z kakao, proszek, sodę, cukier, krótko miksuję.
Wlewam partiami gorącą kawę (razem z fusami), cały czas powoli miksując.
Piekę ciasto 30-40 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, kroję je na 3 blaty.
Żelatynę rozpuszczam. Ubijam śmietanę, dodaję cukier puder, kokos i ekstrakt. Wlewam żelatynę. Miksuję.
Nasączam pierwszy blat ciasta herbatą, rozprowadzam na nim warstwy kajmaku i masy śmietanowej. Nakładam drugi blat, robię jak poprzednio, podobnie z trzecim blatem.
Dekoruję tort masą śmietanową, kokosem, kakao, ewentualnie bezami.Źródło: Kobieta i życie