Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiślane Fale, czyli ucierane ciasto marmurkowe to jeden z tych wypieków, który udaje się niezawodnie, wymaga niewielkiego nakładu pracy, a przy tym szalenie efektownie się prezentuje. Smakowite dwukolorowe ciasto możesz przygotować do kawy, ale z powodzeniem stanie się też ozdobą stołu podczas świat czy karnawałowej imprezy.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i dodaj stopniowo cukier. Gdy się rozpuści, nie przerywając miksowania, po kolei dodaj żółtka. Uzyskaną masę połącz z mlekiem i olejem, wlewając je powoli, cienką strużką. Cały czas miksuj masę na niskich obrotach.
Przesiej mąkę przez sitko. Połącz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj sypkie składniki do masy i krótko zmiksuj – tylko do połącznia składników.
Podziel ciasto na pół. Do jednej połowy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 30x20 cm. Przelej do niej niewielką porcję ciasta kakaowego. Na jej środek wyłóż kilka łyżek ciasta bez kakao. Wykładaj po kilka łyżek każdego ciasta naprzemiennie – do wyczerpania. Na koniec możesz w kilku miejscach lekko przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków.
Wstaw ciasto marmurkowe na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).