Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i wilgotne ciasto makowe z jabłkiem. To ciasto uda się każdemu - jest łatwe i proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smakuje.
Polecam.
Odsłon: 305
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 305
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 105
Składniki
Wyciągnij jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Suchy zmielony mak przerzuć do garnka, zalej gorącym mlekiem, i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok do ostudzenia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka maślane zmiel w malakserze lub w innym robocie z masłem. Tak przygotowanym spodem ciasta wyłóż formę o wymiarach 20 x 24 cm.
Do miski włóż namoczony mak (z ewentualną resztką mleka), dodaj olej i jajka w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej większej miski wsyp suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszaj.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a następnie wymieszaj z cynamonem.
Do miski z mąką dodawaj masę makową i delikatnie mieszaj. Nie mieszaj składników zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Mniej więcej w połowie mieszania dodaj jabłko.
Wyłóż ciasto na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek maślanych i piec przez około 30 minut