Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec marchewkowy w polewie"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
ok. 105 minut
Masło stopić, przestudzić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 14 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami dodawać wystudzone masło. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dołożyć startą marchewkę, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny oraz cynamon.
Białka ubić z 14 dag cukru na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem. Oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Upieczony wieniec studzić 30 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić ją z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą). Polewę studzić 10 minut, oblać nią ciasto. Odłożyć na 2 godziny, by polewa dobrze zastygła. Przed podaniem ewentualnie ozdobić wieniec rozetkami bitej śmietany.Źródło: Życie na gorąco