Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy z wiśniami"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 109
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 107
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 109
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 107
Składniki
Stop połowę masła. Mleko lek- ko podgrzej, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Do miseczki przesiej 40 dag mąki. Dodaj jajko, cukier waniliowy i połowę pozostałego cukru. Wlej stopione masło, zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Ciastka pokrusz, połowę okruszków wymieszaj z wiśniami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na gruby placek. Rozłóż na nim wiśniowe nadzienie i zwiń. Formę posmaruj tłuszczem, umieść w niej rulon. Z pozostałego cukru, masła, mąki, posiekanych migdałów i okruszków zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180°C. Gotowy wieniec udekoruj lukrem.Źródło: Naj