Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa drożdżówka z nadzieniem twarogowym, udekorowana gęstym, cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z 464. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 202
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 231
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 97
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2166
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 202
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 231
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 97
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2166
Składniki
Mleko przelać do rondelka. Wrzucić masło i podgrzać.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać mleko z masłem i odstawić, by zaczyn popracował.
Wybić jajko i wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni i od miski przykryć i na 45 minut zostawić w ciepłym miejscu.
Twaróg przełożyć do drugiej miski, dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz. Brzegi zostawić bez nadzienia, za to posmarować roztrzepanym białkiem. Zwinąć jak roladę. Końcówki skleić. Wałek przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleść i zawinąć w ten sposób, by powstał wieniec. Wierzch posmarować resztą białka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy ciasto podrośnie podnieść temp. do 170 st. C i piec na złoty kolor przez 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem na cukrze pudrze i soku z cytryny.