Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wielkanocne ciasteczka"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 274
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 274
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Składniki
l 25 dag mąki pszennej l 15 dag miodu l 5 dag cukru pudru l 6 dag margaryny lub masła l 1 jajko l 1 łyżeczka sody oczyszczonej l 1 łyżeczka cynamonu l 1 łyżeczka kakao
Margarynę lub masło rozpuść, wystudź. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj miód, cukier, jajko, sodę, kakao, cynamon oraz roztopiony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość ok. 3 mm.
Foremkami w kształcie jajek, kurczaczków oraz zajączków wykrawaj ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasteczka 7-10 minut. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Roztrzepane białko wymieszaj z taką ilością cukru pudru, by powstała dość gęsta, nierozlewająca się masa. Lukier podziel na trzy części. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, do drugiej kilka kropli czerwonego barwnika.
Gdy do lukru dodasz płynny barwnik, wsyp więcej cukru, gdyż lukier się rozrzedzi. Tak przygotowanym lukrem udekoruj ciasteczka.
50 minut Sztuka: 40 kilokalorii.