Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielkanocna pieczeń z jajkami"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą tak, aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia i usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj też przyprawy i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wątróbki wymocz (w przegotowanej wodzie, a jeszcze lepiej w mleku), oczyść. Odłóż 4 jajka, pozostałe ugotuj na twardo, odcedź, obierz i wystudź. Mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym wywarze gotuj przez 5 min wątróbki.
Przestudzone mięso, wątróbki, grzyby i odciśnięte bułki zmiel trzykrotnie. Wbij surowe jajka. Masę przypraw na pikantnie i dobrze wymieszaj. Dwie keksówki posmaruj smalcem, wysyp bułką. Do każdej nałóż po 1/4 pasztetu. Ustaw rządami jajka na twardo i przykryj resztą masy. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 190 st. Ew. udekoruj.Źródło: Tina