Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne ciasto z nutą herbaty idealne na świąteczny stół.
mikser, miska, łyżka, garnuszek, pędzelek, foremka na babkę
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Foremkę na babkę smarujemy olejem.Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy stopniowo olej i powoli wlewamy jeszcze ciepłą herbatę. Miksujemy chwilę i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i rodzynki. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut.
1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy. Studzimy. Ponczem nasączamy gorącą babkę i posypujemy cukrem pudrem. Zdobimy ozdobami.