Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dyniowy z kruszonką smakuje zarówno w wersji normalnej, jak i wegańskiej. Obydwie wersje różnią się tylko 3 składnikami, więc przepis nie jest zbyt skomplikowany. Spód i kruszonka składają się między innymi z prażonych pestek dyni, co nadaje im szczególnego smaku, a nadzienie składa się z dwóch warstw – serowej i dyniowej z przyprawami, które szczególnie smakują w okresie Bożego Narodzenia.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13715
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13715
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Składniki
Uprazyc pestki dyni na patelni bez tluszczu i razem z maka grubo zmielic w mikserze lub blenderze. Wymieszac z pozostalymi skladnikami i wyrobic na kruszonke. Ostawic do schlodzenia na 30 minut.
Dynie obrać, pokroic na kawalki i ugotowac do miekkosci w niewielkiej ilosci wody z odrobina cynamonu. Odcedzic wode i dokladnie rozgniesc miazsz dyni. Zmiksowac zamiennik sera smietankowego na gladka mase i wymieszac z zamiennikiem twarogu, cukrem i skrobia. Umyc pomarancze i zetrzec polowe skórki. Imbir równiez obrac i zetrzec na tarce i dodac do masy serowej z cynamonem lub przyprawa do piernika. Wszystko dobrze wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do 180° C (termoobieg). Tortownice (srednica 26 cm) wylozyc papierem do pieczenia i zacisnac w pierscieniu. Rozsmarowac troche margaryny na brzegach. Dokladnie wcisnac 2/3 kruszonki do formy. Reszte kruszonki ponownie schlodzic. Polowę nadzienia ulozyc na kruszonce i równomiernie rozprowadzic. Druga polowe wymieszac z puree dyniowym
Na mase serowa nalozyc warstwe z puree dyniowym i wierzch posypac reszta kruszonki. Piec w temp. 180° C przez około 40-50 minut. Podawac na cieplo lub na zimno.