Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy"
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 29
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 29
Składniki
ok. 60 minut.
Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej – na przemian – porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut.
Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.
Porcja: 310 KCAL.Źródło: Życie na gorąco