Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe przygotowane na kolejne urodziny mojej wnuczki. Czekoladowe ciasto przekładane konfiturą wiśniową , kremem śmietankowym z mascarpone oraz polewa czekoladową wyszło bardzo pyszne .
mikser, miska, tortownica, sitko, papier do pieczenia, nóż,
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Składniki
Ciasto; Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę delikatnie zamieszać z ciastem. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie oprószonej bułką tarą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka. W między czasie przygotować krem. Do większego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę 30 %. Miksujemy , a gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz porcjami serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsta kremowa masa. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki. Jeden krążek czyli spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną ,smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu. ( u mnie wyszło 1,5 op. polewy) i obficie nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową. Na wierzch rozkładamy pozostały krem. Górę posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Przygotowanie pierwszego krążka.
Drugi krążek przygotowany.
Ciasto do wykończenia.
Ciasto wykończone.
Ciasto do podania.
Ciasto w całym wydaniu.