Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy sezonowy wypiek, który robi się błyskawicznie. Ciasto jest na prawdę lekkie i puszyste, a fakt, że zawiera w sobie mąkę żytnią delikatnie zmienia jego smak czyniąc wypiek deserem niecodziennym.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy zsiadłe mleko i miksujemy.
Mąkę żytnią przesiewamy do drugiej miseczki i dodajemy sodę oraz krupczatkę, całość wsypujemy do jajek, cukru i mleka a następnie miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej i aromat.
Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej płatkami żytnimi (jeżeli nie możecie ich dostać, bez problemu można je zastąpić zwykłymi owsianymi). Na wierzchu układamy połówki śliwek z których wcześniej usunęliśmy pestki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni, a w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem kruszonki.
Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej Masło, cukier i mąkę siekamy nożem. Gdy składniki mniej więcej się wymieszają, wyrabiamy ciasto palcami, nie musi być jednolite. Po 10 minutach pieczenia ciasto wyjmujemy i posypujemy kruszonką, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę, pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nie zostało nic surowego. Polecam, aby podać to ciasto posypane cukrem pudrem albo w towarzystwie lodów, jeszcze ciepłe.