Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto wiśniowe z polewą czekoladową"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 982
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 982
Składniki
Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Stopniowo wlewamy olej. Nie przerywając ucierania, wsypujemy – po łyżce – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec łączymy z pianą ubitą z białek. Wsypujemy wydrylowane, osączone z soku wiśnie i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub do dwóch wąskich foremek. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180oC.
Polewa: W gorącej wodzie lub w mleku rozpuszczamy cukier. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy rózgą lub trzepaczką, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 294 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 43 g.Źródło: Rewia