Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto śliwkowe"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Śliwki umyj, podziel na połówki, usuń peski. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodaj mleko i przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij i ostrożnie połącz z masą.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy o śr. 28-32 cm. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (możesz je lekko obtoczyć w mące, aby całkiem nie utonęły w cieście).
Piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety