Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto porzeczkowe"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, kuleczki oderwać od gałązek. Masło albo margarynę utrzeć z 25 dag cukru, jedną torebką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka, ucierając. Mąkę pszenną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć.
Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Odłożyć około dwóch łyżek porzeczek do dekoracji, pozostałe rozsypać na cieście.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypać 7,5 dag cukru. Gotowy placek odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z drugą torebką cukru wanilinowego. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z otworkiem w kształcie gwiazdki. Wystudzone ciasto przed podaniem pokroić na porcje. Każdą udekorować rozetką bitej śmietany, odłożonymi porzeczkami oraz listkiem mięty (melisy).
ok. 75 minut.
Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamiast dekorować bitą śmietaną, można lekko oprószyć je cukrem pudrem, a jeszcze lepiej cynamonem. Nie mamy porzeczek? Wyko- rzystajmy agrest lub maliny.Źródło: Życie na gorąco