Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 560
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 560
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Składniki
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki. Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.