Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tunel z brzoskwinią i kremem z budyniu"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem i gorącą wodą. Ubij sztywną pianę z białek. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Pod koniec wmieszaj pianę.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Poczekaj, aż placek lekko ostygnie, przenieś na blat i zdejmij papier do pieczenia.
Formę na keks wyłóż folią aluminiową. W zależności od wielkości formy odkrój prostokąt ciasta, którym potem zamkniesz tunel. Jeden płat ciasta przełóż do formy i posmaruj nutellą.
Wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym oraz cukrem i ugotuj budyń. Stale mieszając, wystudź go. Utrzyj miękkie masło i stopniowo połącz z gęstym budyniem. Z kremu odłóż jedną trzecią, a do reszty dodaj 3 łyżki zaparzonej kawy.
Na ciasto w formie wyłóż krem kawowy, poukładaj odcedzone brzoskwinie i wyłóż większą część jasnego kremu. Połóż na kremie drugi płat ciasta i dociśnij. Wstaw do lodówki, po wyjęciu zdejmij folię. Posmaruj resztą kremu, posyp migdałami.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 295 kcalŹródło: Na żywo