Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Trójkolorowe ciasto ponczowe"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 115
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 115
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawaj śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec przełóż pianę ubitą z białek.
wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części. Do jednej wmieszaj budyń waniliowy, do drugiej kakaowy, a do trzeciej truskawkowy. Ciasta wkładaj na zmianę do formy z wyższym brzegiem, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180o przez ok. 40 minut.
Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj powoli na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw i dodaj rum. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, zalej je zalewą i poczekaj, aż wystygnie w blasze.
Przygotuj polewę, ucierając rum z cukrem. Posmaruj polewą schłodzone ciasto i poczekaj, aż zaschnie. Pokrój na porcje.
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Cena porcji: ok. 4 zł
Kalorie: porcja 310 kcal
Wierzch ciasta możesz posypać płatkami migdałów lub drobnymi orzeszkami.Źródło: Na żywo