Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Trójkąty z puchem malinowo-truskawkowym"
Polecam.
Odsłon: 411
Szybka i smaczna
Odsłon: 14842
Polecam.
Odsłon: 411
Szybka i smaczna
Odsłon: 14842
Składniki
Mrożone owoce przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj 20 dag masła, jajka, 1/4 cukru oraz mielone migdały. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód blachy posmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Wystudź.
Rozmrożone truskawki i 25 dag malin zmiksuj, przetrzyj przez sitko i wymieszaj z 200 ml nektaru. Potem dodaj resztę masła oraz 25 dag cukru, zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałym nektarem, wlej do wrzącego płynu. Mieszając, gotuj jeszcze minutę. Połącz wszystkie żółtka z 5 łyżkami masy, potem wymieszaj z resztą masy owocowej. Mocno razem podgrzej. Masę rozsmaruj na kruchym spodzie. Włóż do lodówki na 4–5 godzin.
Żelatynę namocz, odstaw, by spęczniała. Pozostałe maliny zmiksuj z resztą cukru, przetrzyj przez sitko. Żelatnę rozpuść podgrzewając, wymieszaj z musem malinowym. Rozsmaruj na wierzchu ciasta.Schładzaj je jeszcze 3 godziny. Przed podaniem pokrój na trójkąty. Udekoruj świeżymi malinami oraz płatkami migdałowymi.
ok. 50 minut . Chłodzenie ok. 8 godzin. 1 porcja ok. 340 kcal.Źródło: Tina