Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche, jabłka i cynamon to zestawienie idealne na każdą okazję.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem). Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Większą połowę ciasta użyj do wylepienia dna foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min. Pozostałą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź z nadmiaru soku na sitku. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Rozłóż starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na jabłkach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.