Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort z truskawkami z dodatkiem jadalnego opłatka.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 218
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 218
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,następnie przesiewamy porcjami mąkę i cały czas miksujemy na gładka masę, dodajemy kakao na koniec ubite białka, które łączymy z masą za pomocą łyżki (delikatnie mieszamy). Nagrzewamy piekarnik do 180st. Tortownicę (26cm) smarujemy margaryną dno i posypujemy bułką tartą, boki pozostawiamy suche. Wlewamy ciasto, wyrównujemy brzegi a następnie zrzucamy 2 razy z wys. ok 30cm aby pozbawić ciasto pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 40min do suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy jeszcze raz biszkopt aby nie opadł. Pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu: Śmietanę ubijamy, pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy cukier wanilinowy, serek oraz rum. Chwilę ubijamy i krem gotowy. Jeśli dla kogoś wyda się za mało słodki można dodać cukru pudru. Przekładanie biszkoptu: Biszkopt kroimy na 3 równe plastry, pierwszy płat nasączamy odrobiną wody z cytryną i cukrem, smarujemy konfiturą całą powierzchnię na to kładziemy krem, następnie plastry truskawek i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Powtarzamy wszystkie czynności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Smarujemy kremem boki i górę tortu. Rozprowadzamy go równomiernie za pomocą szpatułki. Trochę kremu zostawiamy do dekoracji szprycą. Boki obsypujemy startą czekoladą, wbijamy ćwiartki truskawek dookoła w równych odstępach. Kładziemy opłatek na środek tortu, po ok. 10 min w lodówce można zrobić dekorację szprycą. Tort najlepiej schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego