Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt przełożony bitą śmietaną, czyli klasyka wśród deserów.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 367
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 367
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Ciągle ubijając do białek dosypywać powoli cukier.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i dokładnie ubić.
Do masy jajecznej wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto na biszkopt przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm i piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 25 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przekroić na dwa krążki, z których jeden położyć jako spód tortu.
Krem czekoladowy rozprowadzić równomiernie na spodnim krążku biszkoptu.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, wsypać cukier puder i ponownie ubić do wymieszania składników.
Mniej więcej połowę śmietany rozprowadzić na dolnym krążku posmarowanym kremem czekoladowym i przykryć drugim krążkiem.
Czekoladę zetrzeć na wiórki na tarce o małych oczkach i wsypać do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na wierzchniej i bocznej części tortu.
Ozdobić w dowolny sposób.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy biszkopt stanie się wilgotny od bitej śmietany, dlatego też sugeruję upieczenie biszkoptu dzień wcześniej i przygotowanie całego tortu rano w dniu, kiedy będzie podawany.