Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny czekoladowy tort z ajerkoniakiem z wzorami wielkanocnymi.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 503
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12693
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 503
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12693
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Składniki
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. Jajka ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas miksując wlewamy kefir oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy do utartej masy. Krótko mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy w temp.180 stopni przez ok. 50 min. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzimy.
Żelatynę mieszamy z łyżką zimnej wody i zostawiamy by zaczęła pęcznieć. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli wlewamy ajerkoniak. Żelatynę podgrzewamy i mieszamy z odrobiną kremu by wyrównać temperaturę. Dodajemy do reszty kremu cały czas miksując. Wstawiamy do lodówki by krem zaczął tężeć. Wystudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty. W jednym z blatów wycinamy za pomocą foremek do ciasteczek wielkanocne wzory. Wzcięte wzory zostawiamy do dekoracji.
Pierwszy blat ciasta kładziemy na talerzu, zakładamy rant cukierniczy nakładamy połowę kremu. Na górę kładziemy drugi blat biszkoptu, nakładamy resztę kremu i kładziemy trzeci blat biszkoptu z wyciętymi wzorami. Tort wstawiamy do lodówki. Przed podaniem otwory wycięte w górnym blacie biszkoptu wypełniamy ajerkoniakiem i dekorujemy wyciętymi wzorami oraz czekoladowymi jajeczkami.