Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort "Świnki w błotku" to wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu ciasto. Ma owocowo-czekoladowy smak. Prezentuje się bardzo efektownie.
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8547
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8547
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj biszkopt. Zacznij od ubicia 6 jaj. Po kilku chwilach stopniowo dosypuj cukier. Kiedy całość będzie już ubita na puszystą pianę wyłącz mikser. Teraz dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie wlej masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch i piecz do "suchego patyczka". Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój biszkopt w połowie tak, aby otrzymać 2 blaty.
Rozpuść galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej słoiczek domowej konfitury truskawkowo-poziomkowej i kwiatami bzu. Całość dokładnie wymieszaj. Na dno tortownicy połóż dolny blat biszkoptu. Wlej na niego galaretkę z konfiturą. Przykryj drugim blatem i włóż do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj deskę lub paterę, na której podasz tort. Połóż na to ciasto z lodówki. Krem czekoladowo-orzechowego zmiksuj w naczyniu z odrobiną mleka. Dzięki temu krem ładnie będzie rozprowadzał się po cieście. Ułóż na wierzchu tortu grubą wartę czekoladowego błotka. Następnie posmaruj boki ciasta tak, aby biszkopty bez problemu się "przykleiły". Dookoła tortu ułóż biszkopty i całość obwiąż dekoracyjnie wstążką. Na wierzchu tortu ułóż cukrowe świnki i inne ozdoby. Smacznego :)