Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny tort na każdą okazję. Czy urodziny, imieniny, święta, na gościnę, jest niezastąpionym ciastem na różne uroczystości i okazje. Jest prostym ciastem do wykonania, zawsze się udaje, a jego smak jest zaskoczeniem dla wszystkich jedzących.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Wykonanie biszkoptu jasnego: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30-40 min.
Wykonanie biszkoptu ciemnego: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30-40 min
Wykonanie kremu śmietankowego: Śmietanę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do sztywności. Wykonanie kremu kawowego: Kawę rozpuszczamy w 20 ml gorącej wody, studzimy. Do 250 ml ubitej na sztywno śmietany z serkiem mascarpone dodajemy stopniowo schłodzoną kawę, dokładnie mieszamy masę.
Wykonanie tortu: Pieczemy 2 rodzaje biszkoptu, jasny i ciemny. Tort ten można wykonać z jednego rodzaju biszkoptu, będzie nieco niższy. Nasączony lekko blat kakaowy sokiem z cytryny smarójemy dżemem z czarnej porzeczki. Przykrywamy białym blatem biszkoptu. Układamy jedną warstwę borówek amerykańskich i smarujemy kremem smietankowym. Nastepnie blat kawowy i krem kawowy. Wyrównujemy. Na krem kawowy kładziemy blat jasnego biszkoptu bez borówek i krem śmietankowy, wyrównujemy. I tak na przemian, aż do wykorzystania reszty blatów biszkoptu. Górną część smarujemy kremem kawowym. Ozdabiamy kremem śmietankowym i kilkoma borówkami. Przed podaniem gotowy tort schładzamy w lodówce przez ok. 12 godzin ( najlepiej przez noc).