Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowo-owocowy"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5376
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 54
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5376
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 54
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180oC.
Połowę soku przelewamy do rondelka, zagotowujemy. W drugiej połowie dokładnie rozpuszczamy budynie i wlewamy je do gotującego się soku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i wlewamy żelatynę, delikatnie mieszamy.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jedną część wylewamy tężejący budyń. Kiedy już zastygnie, kładziemy na nim drugi krążek ciasta, na który wykładamy grubą warstwę bitej śmietany.
Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, aby dokładnie zakryła ciasto. Do rękawa cukierniczego przekładamy resztę śmietany i dekorujemy nią tort. Wstawiamy do lodówki.Źródło: Rewia