Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik w odświętnej szacie. Dla dzieci dorosłych.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Ser, żółtka, śmietanę, pozostały cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ajerkoniak umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę 40 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Sernik zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. W małej ilości wrzątku rozpuścić żelatynę i do przestudzonej dodać ajerkoniak. Śmietanę zagotować z cukrem. Gotować kilka minut, aż stanie się przeźroczysta. Wystudzić. Dodawać porcjami masło roślinne i ucierać. Częścią kremu posmarować wierzch sernika. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić wałeczek tak, żeby był dość szczelny. Na środek wylać tężejącą żelatynę z ajerkoniakiem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.