Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort – runo leśne"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Składniki
Szpinak rozmroź, odcedź z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekaj (najlepiej kup szpinak siekany). Odstaw. Jajka zmiksuj z cukrem. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół.
Tępą stroną noża zeskrob ciemne nasionka i dorzuć do zmiksowanych jaj. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, po czym połącz ze szpinakiem. Foremkę wysmaruj masłem, spód dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy o średnicy ok. 25 cm i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu wierzch ciasta odetnij. Rozdrobnij i odłóż.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Posyp rozdrobnionym ciastem. Udekoruj torcik ziarenkami granatu. Owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.Źródło: Na żywo