Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort różowy"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 102
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 102
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubić mikserem, porcjami dosypując cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, ubijając, kolejno dodawać żółtka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić ciastem, plastikową łopatką wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.
Biszkopt odstawić do wystudzenia. Potem rozkroić na trzy blaty. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, przełożyć nią biszkoptowe blaty.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać ją z buraczanym sokiem. Wierzch i boki tortu posmarować serowym kremem. Tort wstawić do lodówki na godzinę.
Truskawki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponabijać na długie drewniane patyczki. Wbić je w tort tuż przed podaniem.
Czas przygotowania: około 50 minut (bez czasu chłodzenia)Źródło: Życie na gorąco