Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort różano-malinowy Karoliny Kornackiej z Opola"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9886
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 136
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9886
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 136
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Składniki
Białka długo ubijam, dodając po łyżce cukru. Gdy piana jest bardzo sztywna, dodaję partiami mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na papierze do pieczenia rysuję koło o średnicy 25 cm. Wykładam na nie pianę i formuję bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a brzegi były podniesione. Wstawiam do nagrzanego do 175°C piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 100°C. Piekę ok. 90 minut, studzę. Śmietanę ubijam, pod koniec dodaję mascarpone i wodę różaną. Zimną bezę smaruję konfiturą i kremem. Dekoruję owocami i wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania 120 minut, cena porcji około 1,80 złŹródło: Rewia