Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort piętrowy"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 261
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 46
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 84
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 261
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 46
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 84
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. No koniec dodaj w kilku partiach suche , delikatnie mieszając łyżką. 1 ciasta przelej do tortownicy o średnicy 18 cm a pozostałe ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Przekrój wzdłuż na 3 blaty (w sumie 6).
Ananasy pokrój w kostkę. Do syropu z ananasów dolej wodę, aby otrzymać 3 l płynu. W 1 szklance płynu rozpuść budynie. Pozostały zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Gotuj aż zgęstnieje. Masło ucieraj dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodaj ananasy. Kremem przełóż blaty biszkoptów. Mniejszy tort ułóż na większym, wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Białka ubij na sztywno, pod koniec wsypując po 1 łyżce cukru. Gdy masa będzie sztywna, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Udekoruj tort a potem opal specjalnym palnikiem gazowym.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 345 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie