Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piernikowy"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 265
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 265
Składniki
Wodę, kakao, miód, przyprawę do piernika, cukry i margarynę zagotowuję. Do przestudzonej masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję do masy i mieszam. Ciasto piekę ok. godziny w 160°C w natłuszczonej tortownicy.
Krem z kaszy: Gotuję go z podanych składników ok. 3-4 min, studzę. Tłuszcz ucieram do białości, dodaję po łyżce zimnej kaszy. Na końcu wlewam sok z cytryny.
Polewa: Wszystkie rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszając (czekoladę dodaję na końcu).
Ciasto kroję na cztery placki. Pierwszy smaruję połową kremu, drugi powid łami śliwkowymi, trzeci resztą kremu, a ostatni cienko powidłami, na które wylewam polewę czekoladową. Wierzch dekoruję wg uznania.
Jest pyszny! Przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Kobieta i życie