Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort pieguskowy z gruszkami"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20261
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20261
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Masło ze szczyptą soli, połową cukru i 1 torebką cukru wanilinowego utrzeć mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Ucierać jeszcze kilka minut. Jedną tabliczkę czekolady drobno posiekać. Wiórki czekolady dodać do masy maślanej.
Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Wystudzić.
Połówkę jednej gruszki odłożyć do dekoracji, pozostałe obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1, 5 l wody z pozostałym cukrem. Włożyć gruszki, gotować 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Pozostałą czekoladę stopić, wymieszać z 3 łyżkami śmietany i wystudzić.
Resztę śmietany ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać drugi cukier wanilinowy i likier gruszkowy. Bitą śmietanę połączyć ze stopioną czekoladą.
Na cieście (w tortownicy) rozsmarować połowę kremu. Rozłożyć gruszki, przykryć resztą kremu. Chłodzić 5 godzin w lodówce. Tort udekorować cząstkami gruszki, pralinkami i miętą.Źródło: Życie na gorąco