Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort nugatowy z truskawkami i bitą śmietaną"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Składniki
Białka ubij z cukrem. Żółtka utrzyj z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Masy połącz, dodaj mąkę, 4 łyżki oleju i siekane migdały. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 45 minut w 160 st. Pokrój na 3 blaty.
Nugatowe batony rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Utrzyj z masłem i 40 ml rumu na krem. Owoce umyj, pokrój. Galaretkę przygotuj wg przepisu. 250 ml kremówki ubij z cukrem waniliowym.
Jeden blat posmaruj masą nugatową, przykryj drugim blatem. Posmaruj go dżemem, rozłóż część truskawek i bitej śmietany. Na ostatni blat wyłóż resztę owoców. Zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce. Ozdób resztą śmietany.
Czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety