Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort malinowo-makowy z nalewką"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.
Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.
Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcalŹródło: Tina