Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort makowo-morelowy"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 301
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 301
Składniki
czas ok. 60 min; sztuka – 340 kcal, cena 1,70 zł
Krok pierwszy
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując, stopniowo dolewaj 100 ml oleju i rozpuszczone masło. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 4 łyżki mleka.
Krok drugi
Przygotowane ciasto połącz ze zmielonym makiem i 6 dag posiekanych orzechów. Przełóż do tortownicy (22 cm). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. ok. 45 minut. Wyjmij i ostudź.
Krok trzeci
Zimny biszkopt przekrój na 2 krążki. Na pierwszy krążek wyłóż szklankę dżemu lub marmolady (najlepiej z moreli lub brzoskwiń). Przykryj drugim krążkiem. Lekko dociśnij i pozostaw do lekkiego stężenia.
Krok czwarty
Morele osącz z zalewy. Jeśli biszkopt jest suchy, część zalewy wykorzystaj do nasączenia drugiego krążka. Resztę orzechów posiekaj. Posyp wierzch tortu. Udekoruj owocami.Źródło: Świat kobiety