Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort makowo-gruszkowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5334
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5334
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Składniki
Masło utrzyj z połową cukru i żółtkami. Połącz z ubitą pianą z białek i pozostałym cukrem. Wmieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mak.
Masą napełnij tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku (170°C ) ok. 45 minut. Po schłodzeniu wyjmij, przekrój poziomo na pół, dolną część posmaruj dżemem.
Krem: zagotuj, stale mieszając, mleko i mąkę. Odstaw, schłodź. Utrzyj masło i cukier na pianę, dodaj masę z mąki. Utrzyj gładki krem, podziel go na dwie części. Jedną z nich rozsmaruj na dżemie na dolnej części korpusu. Poukładaj na tym pokrojone w plastry gruszki z kompotu, przykryj drugą częścią korpusu.
Cały tort posmaruj drugą częścią kremu, a boki obsyp gęsto płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo