Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort komunijny z kwiatami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 41
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 41
Składniki
Białka ubij z cukrem. Dodaj mąkę i starte drobno orzechy. Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej z nich narysuj ołówkiem dwa koła o średnicy 22 cm. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich rozsmaruj łyżką na okrągły placek. Piecz w temperaturze 180 °C, każdą blachę 15 minut. Gdy placki się upieką i wystygną, poodklejaj je.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i wciąż mieszając, schłódź. Ubij krem mikserem, dodając masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw do posmarowania tortu. Resztą sklej placki, układając je w stos i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch tortu posmaruj kremem, a boki udekoruj szpatułką do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 cm (troszkę masy odłóż na listki). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty.
Resztę masy marcepanowej zafarbuj na zielono i uformuj listki. Udekoruj żywe kwiaty.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 394 kcalŹródło: Na żywo