Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowy z winogronami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli i przełóż do misy. Dodaj pokrojone masło, żółtka i wszystko zmiksuj. Ubij pianę z białek i cukru. Masy połącz i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Napełnij ciastem tortownicę i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C przez ok. 50 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjmij je z formy i przekrój poziomo na trzy części. Wlej do rondelka śmietanę oraz miód i zagotuj. Odstaw i wsyp kawałki gorzkiej mlecznej czekolady.
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masę odstaw, aby wystygła. Utrzyj ją z masłem na gładki krem. Podziel krem na trzy części. Jedną rozsmaruj na dolnej części ciasta i rozłóż na nim kulki winogron. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj pozostały krem.
Połóż trzeci płat ciasta. Powierzchnię tortu posmaruj resztą kremu (część odłóż do dekoracji). Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Rozpuść czekoladę i dodaj kremówkę. Polej tort polewą i wygładź nożem. Udekoruj kopczykami kremu i winogronami.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.Źródło: Na żywo