Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny i elegancki tort urodzinowy o mocno czekoladowym smaku
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Biszkopt: Wymieszaj mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy piana zacznie się robić sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj na mniejszych obrotach. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 40-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie odkrój górną wypukłą część a resztę podziel na trzy krążki.
Krem czekoladowy: Śmietanka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Miskę i ubijaczki do miksera włóż do zamrażalnika na 15 min przed przygotowywaniem kremu. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do czasu przygotowania reszty składników. Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieść w schłodzonej misce i ubij na prawie sztywną masę. Dodaj czekoladę i wymieszaj krótko na wysokich obrotach miksera. Na tym etapie krem powinien być sztywny i gęsty, trzeba uważać żeby go nie przebić.
Składanie tortu: Odłóż część kremu żeby wykonać dekorację na górze tortu, ok. 5 kopiatych łyżek. Pierwszy krążek biszkoptu umieść na specjalnym podkładzie lub na innej płaskiej powierzchni. Nie na talerzu bo będzie Ci trudno wygładzić boki tortu. Najlepiej żeby to było naczynie na którym później podasz tort. Przed położeniem biszkoptu podkład posmaruj odrobiną kremu, dzięki temu tort nie będzie się przesuwał w trakcie dekoracji. Biszkopt nasącz przygotowanym wcześniej płynem, wystarczy ok. 5 łyżek lub więcej jeśli Twój biszkopt wyszedł suchy. Krem czekoladowy przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij warstwę kremu wzdłuż krawędzi biszkoptu. Środek posmaruj połową konfitury wiśniowej. Konfiturę pokryj warstwą kremu. Następnie połóż kolejny krążek biszkoptu i przyciśnij. Postępując dokładnie tak samo jak wcześniej, przygotuj drugą warstwę tortu. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu i nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj masą, wygładź za pomocą łopatki i specjalnej packi. Gotowy tort umieść w zamrażalniku na ok. godzinę. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej prawie do momentu zawrzenia i zalej nią czekoladę. Odstaw na kilka minut a następnie wymieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści. Łyżeczką wylej odrobinę polewy i sprawdź czy dobrze zastyga. Jeśli utworzy się sopel i zastygnie na pożądanej przez ciebie wysokości, zrób cały drip. Najpierw łyżeczką wykonaj drip na bokach tortu, następnie wylej resztę czekolady na górę tortu i rozprowadź szpatułką. Górę tortu ozdób za pomocą rękawa cukierniczego. Tort jest gotowy, smacznego!