Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowo-kokosowy"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Składniki
Przygotować ciasto: 4 białka ubić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Połączyć z białkami, mąkami, kakao i proszkiem. Piec 30 minut w 180°C. Ostudzić. Resztę białek ubić z cukrem pudrem. Wymieszać z wiórkami. Rozsmarować w wyłożonej pergaminem tortownicy. Upiec w temp. 160°C.
Przygotować masę. W podgrzanej śmietance rozpuścić czekolady. Schłodzić. Ubić, wymieszać ze spirytusem. Wiśnie odcedzić. Sok zagotować, zagęścić kisielem rozmieszanym w małej ilości wody. Włożyć wiśnie, wymieszać.
Biszkopt przeciąć. Dół posmarować masą wiśniową. Odstawić do wystygnięcia. Posmarować połową masy czekoladowej, przykryć kokosanką, posmarować masą czekoladową (odłożyć 2-3 łyżki). Przykryć ciastem. Następnie masą posmarować boki tortu. Schłodzić.
ok. 85 minut
Wierzch tortu posmarować gotową polewą czekoladową i ozdobić fantazyjnie, np. wisienkami.Źródło: Twoje Imperium