Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny, puszysty biszkopt, mocno cytrynowy krem i delikatny krem z mascarpone ... jednym słowem smaczny, nie za słodki, wyrazisty w smaku torcik :-)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Składniki
Biszkopt i krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno po żółtku, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po wyjęciu blachy z pieca zrzucić ją z wysokości ok. 40-50cm na podłogę (dzięki temu biszkopt nie opada i jest płaski jak stół). Wystudzić. Krem cytrynowy: W niedużym garnku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Kem cytrynowy przełożyć do miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać kremu), wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce. W dniu przygotowania tortu. Biszkopty przekroić na 3 blaty. Krem śmietankowy: Śmietankę i serek mascarpone (schłodzone) ubić do utrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć go 1/3 ponczu (sok z cytryny, cukier, letnia woda do uzupełnienia szklanki do pełna), rozsmarować 1/2 kremu cytrynowego, na to rozsmarować 1/3 kremu śmietankowego. Wyłożyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć 1/2 ponczu, wyłożyć resztę kremu cytrynowego, 1/3 kremu śmietankowego. Na koniec połozyć trzeci blat biszkoptowy, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu śmietankowego. Schłodzić najlepiej całą noc.
Smacznego :-)