Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort cynamonowo-karmelowy"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
30 dag mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj kostkę masła z 25 dag cukru. Wbij 4 jaja. Mieszając, dodaj kwaśną śmietanę i 2 łyżki mleka. Piecz 75 minut w temperaturze 175 °C. Po ostygnięciu wyjmij z tortownicy.
Roztop 5 łyżek masła i wymieszaj z 75 ml mleka. Wsyp 15 dag mąki i sól do dużej miski, wbij jajko i dodaj masło z mlekiem, 5 dag cukru i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem rozwałkuj je i posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Połącz 5 dag cukru z cynamonem i posyp placek. Zwiń go wzdłuż i pokrój w poprzek na 24 części. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie i zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut.
Ciasto wyjęte z tortownicy przetnij tak, by powstały 3 płaty. Pokrusz ciastka bezowe. Ubij śmietanę kremówkę z 3 łyżkami cukru oraz śmietan-fixem i zmiksuj z bezami.
1/3 kremu wyłóż na spód, posyp 1/3 bezy i polej karmelem. Powtórz tę czynność dwa razy. Schładzaj tort przez 2 godziny. Przed podaniem połóż na jego wierzch część drożdżową.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 550 kcalŹródło: Na żywo